آمار جهاني سرطان همانند بسياري از موارد ديگر آمارگيري دچار خطاها و مشکلات متعدد در روند جمعآوري تا جمعبندي دادههاي آماري است. منابع مختلفي آمار مربوز به بيماري سرطان را اعلام ميکنند که سازمان بهداشت جهاني ( World Health Organization يا WHO ) با توجه به دسترسي بيشتر به دادهها و متخصصين تحليلگر و نيز
بيطرفي آن به نظر ذيصلاحترين مرجع در اين زمينه است. سازمان بهداشت جهاني، سالانه اقدام به اعلام آمار بهدست آمده از مناطق مختلف جهان در مورد سرطان به صورت کلي و نيز به تفکيک ميکند که اين مطالب در نشريه اي به اطلاع دستاندرکاران ميرسد. اطلاعات زير از همين نشريه Global Cancer Facts & Figures 2015 خلاصه شده است ( لازم به يادآوريست که با توجه به زمان لازم براي جمع آوري و جمع بندي اطلاعات آماري سراسر جهان، انتشار دادههاي سال 2012 ميلادي در سال 2015 امکانپذير شده است ):
کليه آمارهاي زير در مورد سرطانهاي غيرپوستي هستند ( در اين آمارها سرطانهاي پوست لحاظ نشده است )
بر اساس برآوردهاي آژانس بينالمللي تحقيقات سرطان ( IARC ) در سال 2012 از بين 14.1 ميليون مورد جديد سرطان، 8 ميليون در کشورهاي درحال توسعه ( شامل ايران ) ثبت شده است. همچنين از بين 8.2 ميليون مرگ ناشي از سرطان در سال 2012، 5.3 ميليون در کشورهاي درحال توسعه بوده است.
چنانچه روند فعلي رشد و پير شدن جمعيت دنيا ادامه يابد، برآورد ميشود تعداد ابتلا به سرطان در سال 2030 به 21.7 ميليون در سال و مرگ ناشي از سرطان به 13 ميليون در سال برسد. هرچند که با تغيير شيوه زندگي در اکثر مناطق جهان به نظر ميرسد اين پيشبيني بسيار خوشبينانه باشد.
همانطور که در تصوير بالا مشاهده ميشود، شايعترين نوع سرطان در مناطق مختلف جهان متفاوت است ( در ايران سرطان پستان در زنان و سرطان معده در مردان شايعترين هستند ). اين تفاوت به ساختار حمعيتي، تنوع و شيوع فاکتورهاي خطر، و نيز دسترسي و ميزان استفاده از روشهاي تشخيصي و درماني در مناطق مختلف جهان ارتباط دارد. بهعنوان مثال سرطانهاي ناشي از عوامل عفوني ( مانند سرطان دهانه رحم، کبد، معده، کاپوسي ) در مناطق درحالتوسعه شايعتر از کشورهاي توسعه يافته هستند. اين تفاوت در درصد مبتلايان به سرطان در بالاي 65 سال مشاهده ميشود: در کشورهاي در حال توسعه 40 درصد مبتلايان به سرطان بيش از 65 سال سن دارند، حال آنکه اين رقم در کشورهاي توسعه يافته 58 درصد است. اين تفاوت ناشي از ميانگين سني بالاتر کشورهاي توسعه يافته نسبت به کشورهاي درحالتوسعه است.
با آنکه ريسک بروز سرطان در کشورهاي توسعه يافته نسبت در کشورهاي درحال توسعه هم در مردان ( 308 در برابر 163 در هر صدهزار مرد ) و هم در زنان ( 240 در برابر 135 در هر صدهزار زن) بسيار بيشتر است، اما ميزان مرگ ناشي از سرطان در بين کشورهاي در حال توسعه و توسعه يافته تقريبا برابر ( 86 در برابر 79 در هر صدهزار نفر ) است! اين تفاوت زياد در بروز و مرگ ناشي از سرطان در کشورهاي درحالتوسعه و توسعهيافته علاوه بر تشخيص به موقع و درمان در دسترستر ناشي از نوع سرطانهاي درگيرکننده اين جوامع نيز هست.