( توجه: اين مطلب براي استفاده کاربردي بيماران نگاشته شده است و موارد علمي به کار رفته در آن ساده سازي و کاربردي شده است )
تاموکسيفن دارويي ضداستروژن ( ضد هورمون زنانه ) است که در بدن با مهار گيرنده هاي استروژني، مانع رشد و تحريک سلولهاي حساس به استروژن مي شود.
شکل دارويي: قرصهاي 10 و 20 ميليگرمي در بازار موجود است

تاموکسيفن براي چه کساني تجويز مي شود؟ در مبتلايان به سرطان پستان فقط به شرطي تجويز مي شود که آزمايشات ايشان وجود گيرنده هورموني را بر روي بافت تومور پستانشان نشان داده باشد. ( در تمام بيماران سرطان پستان تجويز نمي شود )
در بعضي از انواع تومورهاي رحم و تخمدان نيز کاربرد دارد.
در روشهاي درمان ناباروري و بعضي مشکلات پستان و سيکل قاعدگي نيز تجويز مي شود.
روش استفاده: بسته به تجويز پزشک 1 يا 2 قرص در روز تجويز مي شود. بهتر است طوري برنامه ريزي کنيد که هر روز در يک ساعت خاص دارو را مصرف کنيد. در صورت فراموشي دارو در همان روز دارو را مصرف کنيد اما اگر روز بعد يادتان آمد دوز روز قبل را جبران نکنيد. بهتر است قرص بعد از غذا مصرف شود.
مدت استفاده: معمولا طولاني مدت ( 5 سال ) تجويز مي شود. قطع آن به هيچ وجه بدون نظر پزشک توصيه نمي شود. در واقع با توجه به نقش تاموکسيفن از مهار گيرنده هاي رشد سلول تومورال، قطع دارو مي تواند احتمال عود را افزايش دهد.

تداخلات دارويي: مصرف همزمان با وارفارين، داروهاي ضدافسردگي، اريترومايسين، سايمتيدين، فاموتيدين، رانيتيدين، ترفنادين جذب وتاثير دارو را تغيير مي دهد و حتما بايد با نظر پزشک مصرف شوند.
عوارض شايع: علائم يائسگي ( گر گرفتگي و اختلالات سيکل ماهانه )، سردرد و سرگيجه و تهوع و اختلال ديد خفيف، لخته خون در بدن، هيپرپلازي رحم، بالارفتن تري گليسيريد خون
ملاحظات: در صورت تغيير در سيکل قاعدگي پزشک را در جريان قرار دهيد. مصف کنندگان تاموکسيفن بايد سالانه تحت معاينات زنان و پاپ اسمير قرار گيرند. در صورتي که سابقه شخصي يا خانوادگي اختلالات ترومبوآمبولي ( لخته خون ) داريد پزشک را در جريان قرار دهيد. مصرف تاموکسيفن در دوره بارداري ممنوع است. با توجه به تغييرات آنزيمهاي کبد و نيز چربي خون در مصرف کنندگان تاموکسيفن انجام آزمايشات دوره اي خون توصيه مي شود.
مطالب مرتبط:
سرطان پستان
غربالگري سرطان پستان
غربالگري سرطان دهانه رحم ( سرويکس )
متخصص و مرکز درمان سرطان پستان در مشهد